Sidor

tisdag 30 november 2010

Diktaturernas fall

Diktatorn för den styrande militärjuntan I Burma, Than Shwe, lämnar sin post. Formellt är det en civil regering som har övertagit ledningen av landet. Than Shwe har styrt landet med järnhand i 20 år sedan militären ogiltigförklarat ett parlamentsval som gav oppositionsledaren Aung San Suu Kyis parti segern. Aung San Suu Kyi fick i november 2010 en mångårig husarrest upphävd.
Nu avvaktar vi hennes rättmätiga installation.

Men det återstår naturligtvis många despoter och diktaturer


Statsdiktaturer
Kina som ockuperar Tibet och håller sitt eget folk och tibets folk i odemokratisk fångenskap.
Kina kallar sig folkrepublik och det man gör är att dominera folket och kränka mänskliga rättigheter.

Nordkorea som kallar sig Demokratiska folkrepubliken Korea är i själva verket en totalitär diktatur med bas i en familjs makt. Att kalla sig demokratisk republik blir i sammanhanget liksom i Kina en kränkning mot inte bara terminologin "demokrati" utan mot de mänskliga rättigheterna.

Presidenter som visar sig vara despoter och som vägrar lämna makten ifrån sig fastän de förlorat i demokratiska val. 

- President Rober Mugabe i Zimbabwe förlorade valet 26 apr 2008 mot MDCs Morgan Tsvangirai. 3 år senare sitter han fortfarande kvar i makten och har således omvandlat Zimbabwe till en diktatur.
Sedan en majoritet av befolkningen år 2000 hade röstat mot ett författningsförslag som Mugabe hade lagt fram uppfattade Zanu-PF:s politiker för första gången sedan självständigheten att deras makt på allvar var hotad. Regeringen reagerade genom att angripa och undertrycka ett stort antal organisationer, såsom oppositionspartier och fackföreningar.
År 2003 utbröt en generalstrejk riktad mot regeringen.  Den 19 maj 2005 inledde Mugabes regering ”Operation Murambatsvina”, som innebar att polis och militär förstörde bostadsområden, först i Harare och sedan i resten av landet. FN:s särskilda sändebud bedömde att cirka 700 000 människor hade berövats sina bostäder eller sin försörjning och att ytterligare 2,4 miljoner människor hade drabbats indirekt av åtgärderna. Operation Murambatsvina uppfattades som en hämnd för att de berörda områdena hade röstat på oppositionen.
Mugabe har sedan genomfört reformer som uppfattas som kleptokrati. Mugabes politik har fått omfattande kritik i omvärlden för att ha omvandlat Zimbabwe från en relativt välfungerande ekonomi till ett av Afrikas fattigaste länder där under 2010 en tiondel av folket hotades av svält. Tiotusentals har fallit offer för Mugabes statliga terror medan Mugabe och hans närmaste inom ZANU-PF berikat sig genom att lägga under sig egendomar större än vad som reserverades för den vita minoriteten under Ian Smith. Trots all denna kritik tycks det nu växa upp verksamhet kring bönder som fått mark men tillväxten ligger långt efter den utveckling som påbörjades med de första reformerna under Ian Smith.

- President Gbagbo Elfenbenskusten lyckades förhindra nyval under fem år och förlorade hösten 2010 presidentvalet till Alassane Ouattara. Men han vägrar överlåta positionen till vinnaren.