söndag 20 mars 2011

Kärnkraftspaniken

Japan ligger i skärningspunkten av tre kontinentalsocklar där man vet att det blir jordskalv så fort någon av dessa socklar rör sig. Japans civila beredskap har förutsagt risken för magnituder som får hela ön att röra sig. Japanska myndigheter har således övervägt och delvis planerat för magnituder över 8- 9 på richterskalan. Japanerna har också byggt murar för att stoppa tsunaminvågor. Men myndigheterna har inte kalkylerat med storleken på de vågor som brakade in över den Japanska kusten. Japanska myndigheter har helt enkelt inte förstått vilka enorma krafter som kan utlösas. Något som en utanförstående kan finna märkligt då japanerna är världsmästare i TVspel och borde ha kunnat gestalta alla möjliga scenarior i "what if". Att under sådana förhållanden bygga kärnkraftverk som inte har tagit hänsyn till de värsta tänkbara följdverkningar måste anses vara synnerligen ansvarslöst. Nåväl nu har det skett och katastrofen är ett faktum.

Kärnkraftspsykos
En märklig effekt av kärnreaktorernas kollaps i Japan är att västvärlden har drabbats av en kärnkraftspsykos. Plötsligt gnuggar läkemedelstillverkare händerna då de nu fått en lukrativ marknad av försäljning av jodtabletter. Slut på hyllorna!
Kärnkraftsmotståndet har ökat från 10 % till 60-70 %. Hysterin i detta fall gör att jag börjar förstå myndigheter som inte vill informera befolkningen om vissa händelser eftersom det kan utbryta panik. Så denna sorgliga händelse har åtminstone fått mig att inse att människans kollektiva psyke är bräckligare än jag trodde. Panik in, sunt förnuft ut.
Risken för svåra jordskalv i Sverige är små. Kärnkraftverken byggs ändå för att klara sådana skalv. Den största irritationen när det gäller svensk kärnenergi är väl att det saknas visioner kring energiförsörjningen. Att vindkraftverken taxeras är ett märkligt kontraproduktivt problem.
Centern har här haft chansen till ett politiskt initiativ som man missat.
Det finns också andra och möjligen bättre energialternativ. Dags för nya visioner och handlingskraft för att ersätta både oljebaserade bränslen och kärnkraft. Lösningarna finns. Det är bara att se till att genomföra dem.