torsdag 31 oktober 2013

Peratt artiklar i 1-31 Oktober 2013

Börje Peratt blogginlägg under oktober 2013.

 FUNDERINGAR OCH INTRYCK

1 okt. Humanism är människans ansvar
Humanism brukar definieras som medmänsklighet och empati. Hur långt denna empati sträcker sig är dock osäkert men givet människans unika förmåga att påverka i stort sett allt liv och därmed förutsättningarna för jordens överlevnad måste vi låta humanismen som mänskligt fenomen omfatta ansvar för jorden.

5 okt. Rinkebyfestivalen 1978
Det har diskuterats hur Rinkebyfestivalen kom till. Och det finns en del historieförfalskning i omlopp. Här presenteras bevis för dess bakgrund och historia.

25 okt. Det blev en offerkofta
Stockholmsforskningen på Stadsmuseet höll ett panelanförande om segregationen främst utifrån södra Järvafället med betoning på Rinkeby och Husby. Jag blev inbjuden att sitta i en bipanel men hade nog läst fel i inbjudan då jag uppfattade att det skulle fokusera på vad gör vi nu, goda exempel, bygga framtidstro, sy till något inspirerande men det blev inte ens en tumme.

 DEBATT

2 okt. Hearing om Mellanskarven på Naturvårdsverket
Tisdagens (1 okt) fullbesökta hearing på Naturvårdsverket tydliggjorde att en absolut majoritet av de närvarande ville kraftfullt reducera mellanskarven i Norden.Det var sorgligt att höra yrkesfiskare beskriva hur deras fiskebestånd i stort sett utplånats av detta skadedjur. För att förstå detta måste man nästan ha sett hur den jagar. I flockar om flera hundra driver de in fiskestimmen i vikar så att fisken inte har någon annan stans att fly än upp på land.

11 okt. Vem är Bo Åström?
Ett reportage i ”Uppdrag granskning” 27 april 2011 beskriver hur Bo Åström med manipulation, makt och hot försöker kliva ut ur sitt åtagande. Bo Åström framstår som en svensk ryggradslös poliskarriärist.

14 okt. Villospår som lurat skjortan av oss
Desinformation är en strategi av rökridåer och felaktiga begrepp för att förvirra. Man har omstörtande mål som låtsas stötta dem vars livsförutsättningar man rycker undan. Denna artikel tar upp tre centrala områden där vårt samhälle på katastrofala sätt har drabbats av iögonfallande vilseledande avsikter nämligen politiken, humanismen och miljön.

22 okt. En tandlös feminism?
Diskussionen om jämställdhet och rättvisa förs främst av en spretig feministrörelse som kommit att bli delad politiskt, ideologiskt och relativt män. Under senare år har en militant feminism vuxit fram som urskillningslöst ser alla män som bestialiska hot mot mänskligheten.


TEXT & MUSIK

6 Okt. ”Bandet” – musikteater"
1982 bad Olleh Persson vid Panorateatern, mig att skriva en musikteater. Det blev ”Bandet” (Librislänk). Musiken skrevs av Per Lejring och jag stod förutom för manus också för låttexterna.


BILDMAKARE

26 okt.  Jan Johansen på Danderydgården
Ställer ut tavlan "Bullerbyn" (i en hängning med Nätverket Danderyds Konsthall) samtidigt son Johan Stengård med vänner uppträder.


UTFORSKARE

1 juni. Näthuliganens ”vänner”
Denna artikel hänger samman med artikeln Magnus Pålsson SoulEye – näthataren Gesus, studie. Den avser att fastställa missbruk av Facebook och det sammanhang som Gesus verkar inom. Artikeln lades upp 1 Juni och upptäcktes av antihumanisterna 27 oktober vilket ledde till en anstormning utan like.
Länk: KTH stöder näthuliganer som Gesus Pettersson.

27 okt. Wikipedia utsatt för fientlig attack 
Wikipedia ligger under fientlig belägring av en organiserad skeptikerguerilla som ägnar sig åt historieförfalskning, propaganda och marknadsföring. Taktiken har gått från entrism till vulgär och offentlig guerilla på wikipedia för att lansera egna synpunkter och bevaka och rasera motståndares texter.

31 okt. Gesus och annat löst folk på Facebook
Blev attackerad på en grupp på Facebok, ”Journalister och annat löst folk”, ja det måste ha varit löst folk eftersom de saknade elementär kunskap om journalistik. Angreppet hade att göra med Näthuliganens ”vänner”. Man upprördes över att Gesus vänner dokumenterats.


 DEMOKRATERNA

3 okt. Tvärstopp för lån till skattesänkning
Ibland kan oheliga allianser stoppa felaktiga beslut som då Moderaterna vill sänka skatterna för redan högavlönade genom att låna till dessa sänkningar.

5 okt. Vänstern inte i regering med fortsatt privatisering
Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt höll tal på partiets kommun- och landstingsdagar i Malmö. Sveriges radio rapporterar:

13 okt. Genmanipulerad föda och bidödande besprutning får prestigefyllt pris
Monsanto ligger bakom ett antal produkter som visat sig ha haft allvarliga skadeverkningar på Natur, djur och människa. Vilka ligger bakom att de nu får ett prestigefyllt pris för något som många i världen ansre vara en fruktansvärd påverkan på livets grundstenar.

15 okt. Svenska skola och omsorg i vanvård
Våra skolelever och lärare vistas i ohälsosamma miljöer. Ja det blir slutsatsen av reportage om att städbolag inte lägger anbud på skolstädning då det inte lönar sig. De som ändå tar jobbet tvingas att mer eller mindre fuska sig genom lokalerna.

30 okt. Alliansregeringen i säng med tobaksindustrin 
TV 4 Kalla fakta granskar regeringens agerande gällande rökning. En granskning som avslöjar att regeringen i det tysta fört ett dubbelspel som gynnat tobaksindustrin.


SPORTKOMMENTAR

11 okt. Sverige-Österrike VM-kval, ikväll smäller det
Svenska landslagets uppgift ikväll 11 oktober 2013 är att säkerställa avancemang till play off till fotbolls-VM i Brasilien. Jag har tittat lite i kristallkulan och så här säger den:

Börje Peratt
officiell hemsida