tisdag 23 juni 2009

U21 landslaget behöver inte målvaktsutsparkar

När Sverige slår Serbien (3-1) borde man ju vara nöjd och glad. Ja men det finns en del att kritisera.
Jag har klagat på att Bajrami inte släpper ifrån sig bollen tillräckligt snabbt. Första gången han slår en direktpass blir det mål (Berg 1-0). Sedan var det samma gamla visa. Bajrami fick mycket beröm för sitt bollägande men det mesta slutade i tomma intet. Andra gula kortet innebär att han inte spelar mot England. Får se om det ger Sverige fördel. Som jag ser det har Sverige hitintills haft en del tur med domslut och spelsituationer. Även mot Italien. Tyvärr visade Wernblom här den låga moral som man kan kritisera Serben för (Han som låtsades bli skallad av Bajrami). Wernblom filmade till sig en utvisning på Balottelli. Visar det på dumhet att han erkänner eller anser han att filmningen är okej? Nu fick han mot Serbien pga av klumpigt agerande ett slags retroaktivt straff och är borta från semifinalen. Det ger möjligheter. Martin Olsson och gärna Labinot Harbuzi från start. Tror de kan bidra till ett snabbt och starkt mittfält. Tveksam till Gabriel Özkan, han kladdar om möjligt ännu mer med bollen än Bajrami. Min hårdaste kritik rör annars målvakten Johan Dahlin. Målvaktsutsparkar tillhör verkligen inte modern fotboll. Fast Serbien var två man kort fortsatte Dahlin skänka bort bollen med sina utsparkar. Med lite flyt kunde Serbien ha gjort ett par mål då de fick bollen så enkelt. U21 laget har ett spelskickligt försvar. Vi behöver inte sparka iväg bollen. Jag hoppas få se uppspel från backlinjen istället. Det är modern och vinnande fotboll. Målvakten Pär Hansson (Helsingborg) har framtidens målvaktsspel i sig och är skicklig på fötterna. Skulle vara intressant att se honom.
Det finns också en del att säga om coachingen. Varför behålla varnade och skadade spelare på plan när matchen är vunnen? Det är att ta onödiga risker.
Ett annat frågetecken är förbundskapten Lennartssons sågning av den egna truppen. På en fråga efter matchen varför han inte gjorde snabbare byten svarade han: "Det hade sänt fel signaler. Då hade vi visat att vi inte längre tog matchen på allvar!" Här flaxade två rejäla grodor ur munnen och om bänkade spelare har hört dem tror jag det kan få allvarliga konsekvenser både för Lennartssons trovärdighet och för stämningen i truppen.
Det här laget kan gå hur långt som helst. Men då får man inte slarva bort sina chanser på felaktiga målvaktsuppspel och misshandel av truppen.