lördag 6 juni 2009

Piratpartiet ett tomtebloss

Precis som Ny Demokrati som ville ha "drag under galoscherna" och drog undan mattan för sig själva så kommer Piratpartiet att dra bort då deras väljare ser vad de verkligen står för. Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge kallar sig själv för "ultrakapitalist" och moderaterna för "någon slags halvmjäkiga socialliberaler". Ett steg till så kommer vi till Sverigedemokraterna och så har vi förstås fascisterna.

En ultrakapitalist eftersträvar att slippa statens insyn men behöver militär och polis för att skydda sina ökande rikedomar.
Som i det gamla feodalsamhället där piraterna byggde upp sin makt på stulet gods. Skaffade sig soldater och borgar och adlades av en kung som blev beroende av deras stöd. Idag är det kulturarbetare som förslavas och som måste jobba med allting annat eftersom de inte får ersättning för sin konst. När nu skaparna också förslavas blir det allt mindre chans att leva på konsten. Pirat Bay och deras likar tillsammans med internetleverantörer stjäl levebrödet från kompositörer, musiker, filmare och författare.

Eftersom piraternas intresse styrs av Superegon blir de som makthavare superegoister och så får vi Berlusconipojkar på allt fler troner.
Jag tror inte att det är vad de som nu stöder Piratpartiet önskar. Främlingsfientlighet uppblandad med superegoism är inte till godo för samhället.
Konsekvensen av pirater polariserar samhället och orsakar intolerantare ytterkanter som leder till allt svårare konflikter och mer instängdhet.

En värld utan kultur.
Föreställ dig att alla kulturverksamma slutar eller strejkar. Ingen musik, ingen film, inga böcker, inga konserter eller teatrar. Stäng bibliotek och institutioner. Alla som handlar med skivor och böcker tar semester. Låt det bli helt tyst och svart. De enda som får del av nyskapande, underhållning och utövande kultur är kulturarbetarna själva som bildar ett eget litet samhälle.
Här respekterar man varandra och skapar en försörjning som bygger på allas fria utövning av sin konst och där upphovsrätten är självklar.