fredag 18 juni 2010

Mycket bra domarinsats i VM-matchen Tyskland-Serbien. Sämre i USA-Slovenien.

Serbien slog Tyskland med 1-0 efter att Tyskland fått Klose utvisad för två helt rättmätigt utdelade gula kort. Serbien fick chansen och tog den men det var absolut inte domarens fel. Den spanske domarens första halvlek skulle kunna användas som instruktionsfilm för hur en bra domare ska uppträda. Han var konsekvent och varje gult kort han tog var helt korrekt. Däremot uppvisar både TV4's lokale kommentator och en inhyrd BP spelare i SVT studien okunskaper och bristande känsla för frisparksituationerna. Bara för att man spelar i BP och har munläder innebär inte att man är en tillgång i en TV-studio. Med videons hjälp kan man återuppspela varje situation där domaren gav gult och finna att han tog dem "klockrent".
Att sedan Tyskland ändå gjorde en bra match och trots missad straff fortsatte trycka på visar på en stark lagmoral. Också här pladdrade BP-spelaren om tappad tysk energi. Tvärtom tyskarna kämpade på och Podolski hade väl 5-6 skott till på mål men just denna dag fick han inte till det. Visst var Tyskland värda oavgjort. Men jag tror inte det spelar någon roll. De går vidare och de är ett av turneringens bästa lag.
Däremot var ju domarinsatsen i matchen mellan USA och Slovenien raka motsatsen. Domarens förmåga att tolka vad som händer i straffområdet var sämre än en svensk division 7 domare. Obegripligt att han får döma VM. De som faktiskt uteslutande drabbades vid flera tillfällen var USA som också bestals på segern genom ett helt regelvidrigt bortdömt segermål till 3-2. Nu blev det oavgjort 2-2. Får se vad det får för betydelse. Men den domaren bör ha dömt färdigt annars är FIFA helt ute och cyklar.