söndag 24 mars 2013

Demokraterna (Sverige) har tagit plats

Demokraterna (D) lanserades 21 mars 2013. Först i en artikel på Newsvoice där initiativet blev debatterat med över 100 kommentarer innan debatten stängdes efter tre dagar och på slutet ganska märkliga reaktioner. Namninsamling för Demokraterna – ett nytt och efterlängtat parti i Sverige.

Det blev en lugnare diskussion på Facebook med många konstruktiva kommentarer.
Jag har följt upp debatten med en artikel på min egen debattblogg: Demokraterna, nytt parti i Sverige Jag har också reflekterat över hur människor ser på demokrati och de uppenbarligen antidemokratiska strömningar som uppenbarats av detta initiativ: Demokraterna, för ett medmänskligare samhälle. Fick även idén till en saga: När blev sjön för alla en plaskdamm för några få?

Demokraterna har en lång historia med partier i många länder.
Demokraterna  (Sverige)

Kanske får Demokraterna i Sverige funktionen av att trycka på i angelägna frågor. Ca 35-40 % av svenska folket har blivit alltmer tveksamma till EU. Det enda partiet i riksdagen som har denna tveksamhet på agendan är SD, ska de tveksamma tvingas dit? Det enda partiet i riksdagen som är öppet mot vinster i vården och i skolan är V. Ska väljarna tvingas dit.

Demokraterna är ett mittenalternativ som fångar upp angelägna frågor som idag inte har någon enhetlig bas i riksdagen. Dessutom ger Demokraterna stöd till EUs rekommendationer kring begränsningar av bonusar något som partierna i riksdagen inte ansträngt sig att följa upp. Riktlinjerna från EU faller oftast platt till marken om de inte passar oss. Samarbetet inom EU har utvecklats till en koloss på lerfötter som kämpar med ekonomisk instabilitet och oförmåga att få genom angelägna förändringar.

Tanken med Demokraterna är att få till 1500 namn som registrerar sig för att etablera namnet formellt.  Hur dessa Demokrater sedan kan ta det därifrån blir intressant att följa. Det är val 14 sept 2014. Väljarna vet förhoppningsvis då mer vad de vill och har mer kunskap om alternativen.

Börje Peratt LinkedIn