söndag 31 maj 2009

Värdiga Champions league mästare

Barca vann övertygande och rättvist. Före matchen hörde jag på radio någon sportreporter som intervjuade en annan journalist. Frågan var om det var rätt finalistlag. Han menade att det hade varit intressantare med ett annat engelskt lag än Manchester och ett annat spanskt lag än Barcelona. Båda var ju ändå bara ihopköpta lag och det hade varit mer intressant att se ett ursprungligt lag.

Barcelona har fyra spelare i finalens förstauppställning som är inköpta från andra lag:
9 Samuel Eto'o, 14 Thierry Henry, 24 Yaya Toure, 15 Seydou Keita.

Barca ställde upp med sju (7 !) egna så kallade produkter. Alla Catalaner liksom tränare Guardiola också en Barcaspelare från början.
Spelare med Barcelona som moderklubb: 1 Victor Valdes (målvakt) – 5 Carles Puyol, 3 Gerard Pique, 28 Sergio Busquets, 6 Xavi, 8 Andres Iniesta – 10 Lional Messi.

Xavi och Iniesta måste vara ett av världen främsta innermittfältspar. Messi visade nu åter att han är världen bästa spelare.
Det är få lag i toppfotbollen som kan stoltsera med något liknande. Det är väl bra om journalister tar reda på lite fakta innan de uttalar sig. Sedan kan man undra över hur smart det är att ifrågasätta att de två bästa lagen är i final. (Barcelona - Manchester United 2-0)

Barcelona har höjt fotbollen till en nivå där man kan jämföras med de största inom konsten. En anledning till deras mästerlighet är en tydlig bild av vilken fotboll man vill spela och ett långsiktigt och målmedvetet arbete för att ta sig dit. Det här laget är inte betjänt av att köpa in någon fixstjärna som med sitt ego förstör den samhörighet som råder. Frågan är om man behöver någon förstärkning. Jag ser inga svagheter. Den omfattande truppen har så många lysande stjärnor och med Guardiola som tränare kommer han att föra detta lag till många fler segrar och njutningsbara stunder för oss publik.

Den enda faran jag ser är om presidenten får hybris och ska börja köpa sönder laget. Men varför ska man ändra på ett vinnande koncept. Man fortsätter att satsa på eget som med Bojan Krkic Pérez. Och man kompletterar med spelare som har en god sportslig karaktär och som passar in i kollektivet och bidrar med dynamik i laget.