fredag 3 juli 2009

Visioner om ett rikare samhälle har gått i stå och kulturen har drabbats

På centrala samhälleliga områden har kostnaderna skenat och orsakat svårigheter för de nya generationerna. 

Under min ungdom låg en hyra på 1/10 i värsta fall 2/5 av en normallön. Idag får man räkna med att hyran tar minst 2/3 ibland hela lönen och enda sättet att klara sig är genom hyresbidrag.

Avregleringen av el har skapat kaos
Utanpå det har vi energipriser på en nivå som är rena stölden. Varför ska Sverige med både vatten- och kärnkraft behöva ha så dyra elpriser? Oljan och bensinen kostar det vet vi ju och inte lär det bli billigare. Men att man inte tagit fram alternativa driftssystem och miljövänligare kommunikationer beror på fantasilöshet och kortsiktiga vinstintressen.

Dyr teletrafik
Sedan har vi teletrafiken. Nu börjar dessa priser sjunka men under avregleringen så steg priserna istället för tvärtom. Så fri konkurrens innebär inte nödvändigtvis att konsumenterna vinner på det.

Järnvägens avreglering ofattbart korkad
Jag är ytterligt tveksam till att avreglering av järnvägen leder till konsumentfördelar. Kaos, panik och prishöjningar är de mer självklara konsekvenserna. Hur man sedan ska fördela ansvar och få ett helhetsgrepp med flera aktörer på ett och samma spår är en gåta. Detta kommer bara att leda till svåra problem, incidenter, urspårningar och i värsta fall katastrof. Urbota korkat!

Jag är för fri företagsamhet men inte sådan som någon politisk spårbunden ideolog manat fram. Att släppa marknadskrafterna fria på ett enda spår? Då väntar ett slags "vilda västern" och ansvarsfrihetens laglöshet.

Jag ser snarare framför mig att man satsar kraft på förändring där det behövs och det är på bostadsområdet.

Skapa en hederlig byggsektor
Släpp loss byggkrafterna men ställ krav på snygga, smarta, billiga ekobostäder. En etta ska inte kosta mer än högst 1/5 del av en normal låginkomst. Då får vi också lägre priser på alla områden inom bostadsmarknaden.

Elpriserna ska ner till hälften.
Sänk avgifterna för kollektivtrafiken och järnvägstrafiken för alla upp till 30.
Sänk priserna ytterligare på telefoni och bredband. Då blir det inte så svårt att betala för sig även när det gäller kultur, musik och film. Det som ger livet mervärde måste få kosta något.

Börje Peratt