fredag 27 augusti 2010

Dr ÅSA och skräckpropaganda

Såg här om dagen uppstarten av Doktor Åsa i SVT. Till min förvåning var det ett propagandaprogram för hur Sverige har hanterat svininfluensan. Titeln på avsnittet "Kommer vi alla dö av influensa?" personifierar skrämselagitation.
TV-avsnittet skildrar hur trygga (?) vi kan vara då det finns en organisation som noga följer minsta antydan till en ny pandemi. Avslutningsvis betonad "husbondens röst" Dr. Åsa hur viktigt det är att lyda rekommendationerna från experterna som kan och vet (?).

Dagen därpå möter Dr Åsa i SVT´s morgon soffa en enskild som drabbats av svininfluensa. Upplägget följer "Wag the dog".

Innan avsnitten i SVT fanns anledning att undra hur långt läkemedelsbolagets kampanj sträckte sig i sin ambition att påverka medierna och korrumpera specialister. Att WHO tillstod att 5 specialister arvoderats av läkemedelsbolaget är en sensationell skandal men står knappt att finna ens på google. Misstanken om lobbying och mediabearbetning fick nu via Dr Åsa nytt bränsle. Inslaget innehöll ingen kritik mot vaccinet och inget om biverkningar och framför allt inget om riskerna och all kritik.

Rapporterna om biverkningar från vaccinet har trots allt varit många. Senast nu om narkolepsi.
Samma vecka kan vi läsa att Finland stoppar all vaccinering sedan flera fall av narkolepsi antas hänga samma med vaccinering . EU har nu beslutat om en omfattande utredning.