söndag 22 augusti 2010

Hur ställer sig partierna till fildelning

Den som lever av det skrivna ordet, gör musik, illustrationer, foto, film osv är beroende av att den illegala fildelningen försvåras och helst stoppas. Ännu så länge har inte de rödgröna sagt något annat än vad man tidigare gått ut med och det innebär att MP och VPK i linje med Piratpartiet stöder illegal fildelning och sviker kulturarbetaren. I praktiken gör även Socialdemokraterna gemensam sak.

Alliansen är splittrad och det är Centern som tycker det är okej för var och en att ladda ner musik och film för personligt bruk. De andra partierna vidhåller konstnärens och producentens skydd. Det som förenar Alliansen är förbudet att ladda upp upphovsrättsskyddat material.

För att fortsätta hävda skaparskyddet måste det vara möjligt att snabbt kunna kolla vem som olagligt laddar upp och man ska enkelt och snabbt kunna driva en rättslig process med rimlig straffsats som verkar avskräckande. 80 dagsböter? Det är ett skämt. Särskilt om man betänker att en författare som kanske kämpat i flera år med sitt verk kan förlora sin lön med ett knappklick. Illegal uppladdning måste kosta mycket mer.

Dessutom ska IT företag som har servrar med illegalt uppladdade upphovsrättskyddade material omedelbart stänga ned dylika tjänster och lämna ut ID. Deras obstruktion av dessa ärenden måste omedelbart få svåra konsekvenser i form av rejäla böter och skadeståndsersättningar. No more mr nice guy.