tisdag 21 september 2010

Tolv Socialdemokratiska minoritetsregeringar efter 2:a världskriget

Ohly grät över murens fall. Nu har vi SD som vill bygga murar mot yttervärlden. Den klassiska cirkeln är förenad.
Under minst 50 ja rent av 100 år ansågs Kommunisterna (VPK) lika kränkande för flertalet svenskar som idag SD. Sveriges kommunister gav stöd åt ett förtryck av Östeuropa och var i princip emot demokratin i Sverige. De kommunister som satt i riksdagen agerade stödparti åt Socialdemokraterna i tolv minoritesregeringar.

När det gäller att styra Sverige så kan vi se hur tidigare val sett ut. Socialdemokraterna regerade från 1948 i tolv minoritetsregeringar med "moraliskt" stöd av kommunisterna, som man egentligen då inte ville ta i med tång. Man visste att Kommunisterna aldrig skulle utsätta Socialdemokraterna för misstroendevotum och risk för en borgerlig regering. Det blev sju mandatperioder från 1958 till 1973 . Samma visa 1982-88. Därefter ytterligare tre mandatperioder 1994-2002. De två sista med stöd av kommunister och miljöpartiet.
En gång , 1968 lyckades man bilda majoritetsregering med röstövervikt 0,1% (50,1).

Kanske kan den nya situationen ändå motivera en blocköverskridande kommunikation. Det vore en intressant utveckling. Eller så kör Alliansen som minoritetsregering och om då SD skulle rösta bort Alliansen i ett misstroendevotum så gissar jag att SD därmed visar hur mycket "ansvar" man tar. Och det lär nog gräva deras grav.