torsdag 14 juli 2011

VM semifinalerna i damfotboll 2011

Japan som spelar framtidens fotboll är en njutning att se de slog Sverige rättvist med 3-1. Drillofotbollen"med långa bollar på Bengt" är på väg ut. Visst den taktiken kan gå och det ger mål. Och ibland vinner det sämre laget mot det bättre som USA mot Frankrike (3-1). Det trista i just den semifinalen var väl att USA´s 2-1 mål kom till på Whambachs överfall på en fransk försvarare. Istället för fransk frispark blev det USA hörna och 2-1. Vem har sagt att fotboll är rättvist. Men all cred åt den svenske förbundskaptenen Pia Sundhage som lyckats med organisationen och som coachade det amerikanska laget på ett vinnande sätt.

Frankrike spelar liksom Japan framtidens fotboll och det hade varit kul att se dem i final. Nu får Sverige istället försöka försvara sig mot ett tekniskt och välspelande Frankrike. Japanresultatet kan mycket väl upprepa sig. Jag tycker ändå Svenska damerna ska vara stolta. Det tog sig till semi och de slog övertygande USA i gruppspelet.

Japanmatchen finns mycket att lära av. Redan i de första gruppspelsmatcherna kunde vi märka av en viss stirrighet och svårighet att slå passar med adress så fort laget hamnade under press. Här kan man inte lasta förbundskaptenen Dennerby. Hans spelidé syntes direkt. Ett tillslag och tålamod. Spela runt, hitta de enkla passen, slå djupbollar när du känner dig säker men framförallt kladda inte med bollen. Vi är överlägsna fysiskt så sätt till i närkamperna.
När damerna spelade efter denna taktik såg det riktigt bra ut. När de började tjurrusa (Thunebro) och trampa vatten (Forsberg), tappa tålamodet (Sara Larsson) framstod oförmågan.
Att flera än Jessica Landström har problem med bollmottagningen innebär inget annat än att det krävs oerhört mycket mer träning och mer kvalificerade tränare för att lyfta tekniken till den nivå som spelare i många andra lag i VM uppvisat (Colombia, Nordkorea, Frankrike, Japan m fl).

Jag tycker ändå tjejerna ska vara stolta. De har fortfarande mycket att lära och träna. Och jag tror att de har inspirerat och lyft fotbollen i Sverige till en ny högre nivå. Måtte nu Svenska Fotbollförbundet ta denna framgång och satsa rejält inför OS. Allt annat vore ett svek mot tjejerna.
Lär av de som spelar framtidens fotboll. Damfotboll kan med det spel som Japan och Frankrike presterar bli lika njutbar som den Barcelona står för.

Chansen i bronsmatchen mot Frankrike är att deras duktiga tekniker inte är lika disciplinerade som japanskorna. Dribblar gärna en gång för mycket och kladdar med bollen. Det sänker deras speltempo. Farligheten ligger i att de har många goda målskyttar och drar från höften. Lördagens semi kan bli rena vilda västern. Då gäller det att vår målvakt är på plats.

Om svenskorna bestämmer sig för att inte peta bollen en gång till utan bibehålla lugnet och det metodiska, med direkta säkra pass, och fortsätta skjuta bra ökar deras chans på lördag. Hoppas Jakobsson får börja från start denna gång. Det måste vara ett mittfält som hinner med de snabba fransyskorna.

Finalen på söndag står således mellan framtidens fotboll Japan och det traditionella USA. Wambach, skoningslös då hon angriper motståndare faller som ett löv då någon petar på henne avgör väl med en nick som vanligt. Men hoppet står till Japan.