torsdag 17 september 2009

Fru och barn som sköld för.... Vaddå?

Så har då den förre Guantánamofången Mehdi Ghezali fångats i Pakistan. Sverige hade lovat USA att hålla uppsikt över denna "svensk" och meddelade Pakistans att han var på G tillsammans med en annan extremist Munir Awad. Munir som "inte gillar att semestra på en badstrand" tar med sin 19-åriga hustru Safia Benaouda och deras tvåårige son på en utflykt till ett talibandominerat område i ett land i krig och där självmordsbomber är vardag. Innan dess råkade paret illa ut i Somailia, ett annat land i brinnande inbördeskrig och där sharialagar råder hos dem de då besökte. Där blev de misshandlade (kvinnan var då gravid 17-åring) och hotade till livet men det har inte avskräckt Munir från att fortsätta utsätta sin familj för livsfara. Något är skrämmande fel. Har den fortfarande tonåriga mamman åkt med av egen fri vilja eller är hon och den tvååriga sonen medtvingade för att legitimera extremisters färd i muslimska områden? Att de skulle vara ute på en väckelseresa betraktar jag som trams. De har högst troligt andra planer.

All den energi som nu svenska UD får ägna åt dem är naturligtvis störande. Att Ghezalis gamla advokater med Althin i spetsen hojtar om rättsäkerhet är "förståeligt". Advokaternas engagemang kan vittna om blåögdhet eller om en ny chans att få stå i rampljuset och tjäna pengar på ett förvirrat och misslyckat människoöde. Ja det är misslyckat. Vad man kan be för är att dessa terroristämnen kommer till insikt om att de drivs av en destruktivitet som inte kommer att belöna dem med 99 oskulder när de sprängt sig själva och andra i luften. Det är snarare så att den som uppsåtligt skadat andra kommer att få lida 999 gånger värre. Där på andra sidan kommer de bara att få uppleva alla förtvivlade känslor och lidanden som de orsakat andra. Och det egna lidandet blir ett rent och sant helvetet.
Innan dess hoppas jag att Ghezali och Munir och alla deras fränder, medlöpare till sharia/al Qaida, avsäger sig sina svenska medborgarskap och ansöker om det som stämmer med deras härstamning så slipper vi skämmas för och betala för dem.

Sverige har inget som helst med dessa extremister destruktiva kultur att göra och måste i handling visa att vi inte vill ha med dem att göra. Annullera deras medborgarskap och utvisa dem. Tyvärr finns det hitflyttade extremister som ser dem som hjältar. Tyvärr spär de också ytterligare på antidemokratiska tongångar och snart har vi ett rasistparti som är oroande stort.

I Ryssland och i många andra diktaturer hade man kastat ut hela släkten eller gjort något ännu värre. Det rimmar illa med vår demokratiska grundsyn och humanistiska bas. Syfte är att förmå familjen att ta ett större ansvar. Jag inser att själva tanken är fruktansvärd och strider mot allt jag tror på. Men jag är övertygad om att Ghezali och hans likar spär på de antirasistiska tongångarna i hela Europa och polariserar situationen. Därför måste i detta fall den svenska regeringen vara tydliga med var de lägger resurserna. Och därför är det bra att Bildt klargör att Sverige kommer inte att på regeringsnivå lägga sig i vad som händer Ghezali och Awad.

Låt Pakistan ta hand om dem. Och låt oss be för att de får den rättvisa och humanistiska behandling som de antagligen inte planerat för sina offer. Skulle de släppas är det som att låta rabbiessmittade hundar gå fria. Förr eller senare händer något hemskt.