tisdag 13 juli 2010

Bakgrunden till "jobbmanifest"

Det började med kulturarbetarens situation och de unga. Många vill jobba men antingen får man uselt eller inget betalt eller så finner arbetssökaren helt enkelt inte vägarna till de möjligheter som bjuds. Anledningen kan vara att "arbetsgivaren" inte vet hur man ska förmedla jobb eller att förmedlarens kanaler endast når en begränsad publik. I detta perspektiv såg jag fyra rubriker som skulle kunna vara föremål för diskussion, förändring och utveckling.
Först och främst att jobb finns. Jag vet hur desperat jag var som ung och hur viktigt det blev med egna pengar. Vanmakten över att inte klara sig själv är smärtsam. Så jag var beredd att ta de jobb som bjöds och de gav viktig erfarenhet. Just detta att man inte är kräsen är en springande punkt.
Då jag var ung upptäckte jag att det fanns olika slags arbetsförmedlingar. Det började med gula gången i hamnen, sedan plåtslageriernas snöskottningsförmedling, så flyttgubbarna som hade sina egna företagare och så arbets- och lärarförmedlingen. Jag fann att specialisterna gav större chans än en generell förmedling.
Efterhand märkte jag att det jag verkligen ville göra måste jag skapa själv och de flesta jobben fick jag genom att knacka på hos företag och presentera mig och tala om vad jag ville göra. Alla har inte en förälder eller släkting som kan fixa in en bra kontakt, då är det upp till eget initiativ.
Min slutsats är att: "Det finns jobb men man måste antingen finna eller skapa dem."
Jobbmanifestet handlar om fyra punkter. 1) Den som vill ska kunna få jobb. Och här ska det finnas jobbfixare med målet att gräva fram, finna eller skapa förutsättningar. 2) Målinriktade och effektiva arbetsförmedlare som får betalt för de jobb de förmedlar. 3) Underlätta egen företagsamhet 4) Stärk kulturarbetarens förutsättningar.
Naturligtvis pågår sådana här processer redan. Hur allt detta ska lösas är en fråga för diskussion och målmedvetet arbete men också en politisk fråga.
Centerpartiet har föreslagit coacher till de som vill starta eget. Ja det kanske är en väg. Det finns också coacher för arbetssökande. Ett exempel här. Saknar man självförtroende och varken har planer eller mål så behöver man hjälp.