tisdag 30 juli 2013

Juli samlade blogginlägg

Jag är inne i slutarbetet med tredje boken i trilogin Om Medvetandets uppkomst den boken heter Försök igen-.

Här blir bloggartiklar ett sätt att fundera fritt. Har också beslutat att skriva en separat epilog. Tack alla tidigare bloggartiklar. Det blir till en del att använda dessa.

Funderingar och intryck

7 juli Gestalta relationer

I litteraturens, teatern och filmens värld handlar det om att gestalta relationer. Komplexiteten i detta brukar summeras ihop i konflikt, kärlek och krig. På senare år har jag mestadels jobbat med forskning på sinnen och medvetande men jag har inte kunnat hålla mig ifrån gestaltandet. Ofta handlar konflikten om att skapa mening och att lyckas med sina drömmar.

 8 Juli Avundens olika ansikten

Avunden tillhör de sju dödssynderna och anses moraliskt förkastlig. Men det finns också en sida som är värd att ta i beaktelse även om den inte är rekommenderad att sträva efter.

30 juli Mänskliga rättigheter är inte gratis

Vad historien berättar är att privilegierade och de som betraktar sig som ägare till makten försvarar sina ”rättigheter” in i döden medan de som anser sig har rätt till sin frihet och stöder demokrati kämpar för denna rättighet in i döden.

Uforskare

5 juli Terry Evans vill ha forskning om andlighet och sinnen

Terry Evans utbildare vid Creative Experience har skrivit en artikel ”Terry Evans – Vetenskap och andlighet” som efterfrågar studier på sinnen och andlighet.
  
22 juli Psykopatins utbredning

Psykopati (psyche ”själ”, ”liv” pathos ”lidande”) betecknar en störd personlighet ifråga om medkänsla och förmåga att ta hänsyn till andra. Robert Hare har beskrivit frågeområden som kännetecknar psykopati Även om dessa är kritiserade så kan man ändå urskilja vissa mer tydliga än andra.

21 juli Andlighetens och humanismens fiende

Frågan om andlighet är kontroversiell fast den egentligen inte borde vara det. Det är en lika självklar del av människan och livet som alla existentiella frågeställningar. Att försöka förneka detta såsom nyateister och sekulära naturalister gör är därför som att stänga av en del av sig själv eller att förneka en del av hjärnan.

24 juli Den godes framtidstro och den usles hopplöshet

Den grekiska antikens filosofer har mycket klokt att tillföra. Betänk att nedanstående skrevs för över 2300 år sedan. Innan de anonyma näthuliganerna och nätstalkare som i sin självförtappelse ägnar så mycket energi åt en usel och feg förföljelse av andra. Något som Aristoteles menar att de i sitt inre djupt kommer att ångra. Texten skapar också en förståelse för det maniska behovet av att sluta sig samman och ge varandra stöd i sin uselhet.

25 juli  Richard Dawkins Wikipedia historieförfalskning

Richard Dawkins skrev ”Den själviska genen” (1976) och har blivit en förgrundsfigur för nyateismen och synen på människan som en maskin. På Wikipediasidan om Richard Dawkins att ”han är känd som en av Apokalypsens fyra ryttare”. Det låter naturligtvis bättre än ”Nyateismens …” som för tankarna till intolerans och kanske än värre till rasism.

Utblick

4 Juli Egypten ur askan i elden

Tillsättningen av Muhammad Mursi, Muslimska brödraskapet som president för Egypten efter ”jasminrevolutionen” där var ett svårt nederlag för de sekulära krafter som önskade en förnyelse och ett mer demokratiskt styre. Istället fick man med Mursi ett svårt bakslag. I en process där många drömde om frihet och jämställdhet blev det istället dess raka motsats.

24 Juli Sharia dödade pojke för ett skämt

Mohammed var 14 år och kunde på grund av kriget i Syrien inte gå i skolan utan sålde kaffe från en kundvagn på den hårt trafikerade huvudgatan. En dag frågade någon honom om han kunde få en gratis kopp. – ”Inte ens om profeten själv återvänder,” hade han svarat, skrattande. Detta skämt blev en dödsdom.

30 Juli Kampen för frihet och demokrati -sharia?

Med krisen i Egypten följer några centrala frågor. Militärens övertagande var ur askan i elden. Det har orsakat ett upptrappat våld och många människor har dödats. Egypten stå på randen till ett inbördeskrig.

Debatt

15 Juli Läkemedelsbolag GSK i gigantisk muthärva

Brittiska läkemedelsjätten Glaxo Smith Kline anklagas för att ha använt omkring tre miljarder kronor till att muta läkare och tjänstemän för att pressa upp priserna på företagets produkter i Kina.

19 Juli En ny vaccineringskampanj under uppsegling 

En ny vaccineringskampanj är under uppsegling. När nu Sveriges Radio (Vi saknar immunitet mot nytt fågelvirus), SVT (Hög dödlighet i ny fågelinfluensa) och SVT Text går ut med hot om en ny påstådd ”pandemi”, vill jag erinra om den bristande trovärdigheten i detta och ber SR och SVT inta en nykter hållning.

30 Juli Bidrag för egen vinning

Så kallad bidrag till utvecklingsländer har blivit omvänt på givarens villkor och som ett sätt att berika sig på den nödställde.

Börje Peratt
Börje Peratt officiell hemsida
LinkedIn
Börje Peratt/Wikipedia
Börje Peratt/Vetapedia