lördag 6 november 2010

Skavlan på villovägar?

I kvällens Skavlan var det norska Fremskrittpartiets Carl I Hagen inbjuden, så också hans före detta sekreterare och numera fru i sin hårdekoration som för tankarna till 50-talets raggarbrudar. No offence. Hårmodet får säkert sin renässans.
Naturligtvis kom frågan om Sverigedemokraterna upp under temat att "offerrollen" stärker de populistiska partierna. Dessa inbjudna Fremskritts representanter ondgjorde sig över att SD blivit portad från Nobelfestligheterna.

Först och främst har SDs partiledare Jimmie Åkesson portat sig själv. Det gjorde han vid Riksdagens högtidliga öppnande då han förolämpade kyrkan, förödmjukade sin svenska folkdräkt, förnedrade Sverige, skymfade kungahuset och svek sitt uppdrag som riksdagsledamot genom att som en barnunge lämna kyrkan med sitt följe, därför att biskopen i sitt tal sagt att alla var jämlika.

Självklart ska Åkesson portas från Nobel
Nobelpriset är världens mest kända belöningsceremoni för framstående personligheter som lyckats med historiska bedrifter inom vetenskap. I sin storhet lika känd som Oscarsutdelning.
Skulle Åkesson sitta med som inbjuden i ett sådant sammanhang efter att ha visat prov på synnerligen instabilitet och labilt uppförande. Tänk om han mitt framför kungafamiljen och inbjudna celebriteter plötsligt reser sig och demonstrativt lämnar sitt uppdrag.

Nej svenskarna betraktar inte SD som offer, snarare som ett misstag och SD kommer knappast att få förnyat förtroende. Åter till gatans parlament där de tyvärr kan återgå till sina odemokratiska våldsamheter men förhoppningsvis blir de ett minne blott.
Att de får träda fram i Skavlan är som att erkänna dessa dunkla värderingar. Men samtidigt är det också en sväng som blir spännande. Det bryter ett mönster. Alla ska få känna tillhörighet även de som vill stänga ute andra.