tisdag 30 november 2010

Ung och bortskämd

SVT har producerat en intressant dokusåpa som låter bortskämda barn bo i ett hus där de får ta reda på efter sig själva. Medverkande här. Det blir konflikter när disken staplas och nästan kryper iväg av de växande bakterierna.
"Vem visar störst vilja till utveckling? Den mest arbetsskygge måste lämna huset och det är föräldrarna som bestämmer vem den personen är."

Om man ska gå på den beteckningen så röstade man i fjärde avsnittet ut den som ville göra och förbättra mest. Det är i huvudsak rara ungdomar som försöker om de får chansen. Och de är inte hopplösa. Tjejen Elinor har dock en lång väg. Som hon kränker sin mamma kanske man också måste ge mamman ett ansvar men det är ofrånkomligen så att denna Elinor är en egoist och parasit av ansenliga mått. Så här beskrivs hon : "19, bor hemma, är van att få som hon vill. Hon gillar att träna och skulle gärna hålla på med fitness, om hon bara orkar ta tag i det. Kan varken städa eller tvätta och hennes rum är kaos."

Bortskämda tonåringar fanns innan curlingföräldrarnas tid. Det kanske skulle införas en samhällsvärnplikt som lär dessa ungar det som deras föräldrar inte klarar. Uppenbart är ju också föräldrarnas tillkortakommande orsaken. Elinor som sällan eller aldrig tar hand om något efter sig, hade glömt kokande vatten på spisen. Då ville några killar som börjat styra upp huset skriva en lapp och tala om för Elinor att hon glömt. En förälder tyckte det var ett barnsligt tillvägagångssätt. Men man skulle kunna betrakta pojkarnas sätt som ett ansvarstagande. Däremot visar denne förälder en slags lättvindig oförmåga när man ska fostra barn vilket har lett till världs ände. Denna oförmåga att sätta gränser börjar med att man inte vet hur man ska bete sig. Så "misslyckade föräldrar" skulle också kunna få en föräldravärnplikt och lära sig hur man sätter gränser för sina barn. En slags sommarskola i två månader. SuperNanny kan bli skolans supervisor.