torsdag 10 maj 2012

Plattlandsseende

Plattlandet (Flatland, Edwin A. Abbott, 1884) handlar om den tvådimensionella ”plattmänniskan” i det alldeles platta landet, världen med bara två dimensioner. Varelserna i Plattlandet är geometriska figurer – streck, trianglar, kvadrater osv, som rör sig på landets yta.

Olika omständigheter kan orsaka tunnelseende då ser man bara ett väldigt avsmalnat och avgränsat perspektiv. Ett annat ibland självpåtvingat perspektiv är "Flatland" eller plattlandsseende.

Då uppfattar man endast ett plattlandskap men blir avundsjuk på den som kan ställa sig upp och blicka ut över en tredimensionell värld. Man blir riktigt förbannad på den som kan vara i nuet och känna både närvaron och kunna förstå sammanhang. För att inte säga vansinnig på den som har förmåga att se något som man själv inte ser.

Läs hela artikeln i Utblick.

Torbjörn Sassersson har startat upp en ny encyklopedi Vetapedia. Eftersom folkets uppslagsverk på nätet Wikipedia inte längre är folkets, många vetenskapliga poster kontrolleras av antihumanisterna behövs Vetapedia.
Börje Peratt