tisdag 30 mars 2010

Bjästa, en studie i pöbelmentalitet

Bjästa, två våldtäktsoffer men en hel kommun står som förlorare. Några mer utsatta än andra. Ynglingen som våldfört sig på tjejerna kallades "Oskar". Och en helt oskyldig Oskar fick nu ta smällen och hotas. Klumpigt att TV inte har gjort en bättre bakgrundskoll för att undvika att någon felaktigt skulle pekas ut. Vad "Bjästamannen" heter är kanske ointressant just nu. Det centrala är hur en hel by kunde sluta upp på den "ondes" sida. Denna snygga helyllesvensk kunde ju inte vara en "vedervärdig våldtäktsman". Morsan (M) tålde inte sonens erkännande och avkrävde av honom att ta tillbaka sina ord. Sedan gick hon på alla som hon kunde påverka och manipulerade med full kraft fram bilden av en oskyldig pojke och beskrev offret som "en hora som ville hämnas". Det krävs en manipulatör med psykopatläggning för att klara av detta. Jag kan mycket väl tänka mig att hon kontaktade ledande figurer på orten, rent av satte sig med dem och "fick dem att tänka" som hon ville. Det var också hon som drev sin andra son att stå upp för och skydda familjens namn och sin brors rykte. Modern framstår som ett monster beredd till vad som helst för att klara sin son ur knipan. Modern har även via sin son planterat rykten på Facebook för att öka förvirringen. Nu ska modern driva saken vidare och ifrågasätter hela rättsprocessen.
En pöbel kräver ledare och här lyckades morsan rekrytera ortens ledande vuxna såsom präst, rektor, fritidsgårdens ledare och uppenbarligen skolchefen att gå i fronten för mobben. De framstår som stolpskott allihopa men är inte ovanliga. Jag har sett agerandet på andra håll och de liknar faktiskt drivkrafterna bakom hedersrelaterat våld. Det förekommer att kraftfulla kvinnor driver männen att fullfölja plikten. Något som Dilsa Demirbag Sten skrivit om. Och hon borde veta vad hon talar om. Är då Bjästafallet unikt? Ja måhända genom att en hel by blev förd bakom ljuset och uppenbarligen, förutom enstaka undantag, slutade tänka själva. Nu kommer förnekelsefasen. Alla som visste men inget gjorde kommer att förneka att de kände till det som alla i byn visste om. Och när man inte kan bära den egna skammen riskerar det att drabba offret med ytterligare angrepp och påståenden. Skolans agerande tar priset. Skolchefen Anders Fager skyller Linneas föräldrar för att ha förvärrat situationen genom sin kritik mot skolan. Det var faktiskt där det första övergreppet skedde! Och skolavslutningen! Stephen King hade inte kunnat komma på ett värre skräckscenario.
Pöbelmentaliteten är ju egentligen ett mobbingbeteende i kvadrat. Och mobbing finns överallt. Så visst skulle Bjästa kunna hända var som helst. Lyckligtvis fick media nys om saken och kunde vända historien till fördel för offren och det är många som nu får rannsaka sig själva. Men den springande punkten är att kvinnor ska kunna gå säkra var som helst. Vad är det för moral som jämställer våldtäktsmannen med våldtäktsoffret? Här finns fler än en som är skyldig. Och den kvinnosyn som ligger i botten är egentligen ett förakt för vars och en "rätt till sitt eget liv". En rätt som måste respekteras av alla. Innan dess går egentligen ingen säker. Bjästa har en lång och svår väg att gå. Men först och främst en massiv, enskild och gemensam pudel. Säg "Förlåt" tusen gånger till de drabbade tjejerna. Biskopens ord är kanske en början.