torsdag 22 juli 2010

Irakisk publik skämmer ut sig i Gothia Cup

Gothia Cup pojkar 16 och Irakiska Al Madina mötte IFK Göteborg. Matchen var haussad. Det irakiska laget hade haft en månghövdad irakisk publik på sina tidigare matcher. Mitt i Göteborg på deras egen hemmaplan Heden var det Al Madina som hade "hemmaplan". Jag kände på mig att vad som helst kunde hända. Hur kommer det sig att Gothia Cup organisationen inte var bättre förberedda? Detta måste ha betraktats som en högriskmatch. Den irakiska publiken visade tidigt sin osportslighet genom att bua så fort änglarna gick till anfall. De unga irakiska spelarna klarade inte av den massiva aggressivitet som omgärdade matchen och de drog på sig otroliga fyra röda kort. Omedelbart efter att matchen slutat rusade ett hundratal irakiska män från läktaren och börja jaga Göteborgs 16-åriga spelare och till och med slå omkull dem.
Änglarnas egen hemsida rapporteras om unga spelare som flytt i panik. Hatet mot den irakiska publiken är nu starkt. Man vill bara köra dem direkt till flygplatsen och tillbaka till Irak. CITAT: "De kommer till Sverige som gäster och uppträder värre än den serbisk kroatiska publiken gjorde på Råsunda. Irak och Serbienkroatien har ju inte precis varit förebilder när det gäller fredligt och vänskapligt uppträdande. Faktum är att i dessa länder har man lemlästat och mördat varandra ganska länge och det är därför några har flytt till Sverige. När de sedan kommer hit och bor här så visar sig deras usla uppförande på våra arenor. Det finns flera ord man vill säga som är olämpliga i skrift men det man tänker är SKÄMS! Nästa tanke är UT MED DEM."
Expressen och SVD skriver dagen efter att 2-300 rusat in och att det rör flera fall av misshandel. DN skriver att 150 av dessa kommer att utredas av polisen.
Händelsen rubriceras som våldsamt upplopp. Javisst det är naturligt att vi upplever skräck och avsky inför ett beteende som kanske är vardag för dessa störda och mentalt skadade människor. Konsekvenserna blir väl att man inte bjuder in flera irakiska lag. Frågan är om denna pöbel av irakiska män fattar vad de orsakat.
Det hela påminner om Djurgårdsfansens attack på de assyriska spelarna sista allsvenska matchen 2009. Som Djurgårdare skämdes jag oerhört och ansåg att matchen borde ha spelats om på neutral plan utan publik. DIF kom lindrigt undan då. Fotbollförbund och organisatörer måste sätta ned foten då sådant här händer. Jag menar att organisatören måste ha ett större ansvar och ska rent av kunna stämmas om de inte kan skydda spelare och oskyldig publik. Det tvingar fram lösningar. Det är så trist med dessa som förstör. Bort med dem. Låt organisatören få ansvaret att med hjälp av väktare avvisa dem från arenan så fort de skymfar och hotar andra. Så kan vi som uppskattar fotbollen få uppleva och njuta den på plats.
Gå med i Facebook gruppen för huliganfri fotboll.