söndag 5 december 2010

Vem ställer upp för kulturarbetaren?

Kulturminister Lena Adelsohn Liljerot går ut med ett förslag om fler volontärer till kulturarbeten. Denna yrkesbransch som redan är näst intill förslavad, hårt utnyttjad och där sannolikt flest människor arbetar om inte gratis så i stort sett utan vettig ersättning.
Kulturministerns förslag blir därför ytterligare en kniv i ryggen på en mycket hårt ansatt grupp.
Vem skulle kunna klara sig utan musik, film, TV, video, bildkonst och allt annat som produceras inom kultur. Knappast någon. Är man beredd att betala för det. Det verkar inte så.

Utanpå detta utnyttjas kulturarbetarens arbete på Internet genom att våra verk läggs upp på torrent typ Pirate Bay och liknande. Här utgör Piratpartiet en skymf och ett slag i ansiktet på alla som försöker få till en slags vettig ersättning. Istället drabbas kulturabetare av upprepade stölder som är så kränkande att jag blir ursinnig.

Högsta domstolen har med sin feghet att låta EU bestämma också svikit svensk kultur.

Vi har inte ens en chans att satsa på ett projekt utan att det blir bestulet när det är klart.
Återigen frågar jag hur kan man bestraffa och bötfälla de IT-leverantörer som agerar hälare och på näten tillåter att vi skändas och plundras. Här finns Telia och flera andra som vägrar lämna ut IP adresser och gör det omöjligt för oss att få våra ersättningar. Vi blir bestulna varje dag gång på gång. Vilka andra människor, yrken och branscher skulle acceptera denna slakt på sitt arbete.

Jag skulle önska att samtliga kulturarbetare sätter ned foten och markerar med någon typ av strejkåtgärd. Och att vi får stöd av alla som arbetar inom kultur från de ytterst välavlönade till de som sjunger på kareokebarer. Visst folk kommer att se på video och har tillgång till musik ändå men någonstans måste det ske en markering om det så bara rör en symbolisk aktion.

Eftersom Alliansens största parti här sviker skulle man hoppas på att någon annan kliver fram. Under valrörelsen var detta område helt tyst. Och det fanns uppenbarligen inga politiska poäng att plocka. Men vi vägrar jobba gratis längre!
Ett alternativ är att hoppas på att hackare och datorexperter äntligen förstår vår situation och tar ställning för konstnären och istället orsakar svårigheter för de illegala fildelarna.
Ett alternativ för en ny kulturpolitik kräver att något parti tar ställning för kulturarbetaren och det lär inte bli Moderaterna.