tisdag 28 december 2010

Draknästets konflikt

Såg Draknästet världen runt, ett program om Dragon´s den och dess internationella spridning. Ett program där några utvalda framgångsrika och förmögna entreprenörer skärskådar andra "nybörjar" entreprenörer som söker pengar och vägledning för att lyckas.
Idén är superb. Det handlar om att se hur innovatörer pitchar sina idéer för att förmå framgångsrika att investera i dem.
I Sverige har den engelska versionen gått ganska länge och den är en av mina programfavoriter. Det har även gjorts en svensk variant som blev ganska lam. Den kanadensiska visade sig spännande kanske just därför att här finns två ytterligheter när det gäller motivation och filosofi bakom att tjäna pengar. Å ena sidan Kevin O’leary vars enda syfte och mål är att tjäna pengar. Vore han en djärv på skare och hade en flock renar som stod djupt i snön skulle han döda dem alla driven av den primitiva killerinstinkten. Å den andra sidan W. Brett Wilson med nästintill en kapitalistängels filosofi. Hans ord ”If you know everything, you know nothing,” skulle kunna vara riktade mot Kevin O’leary men jag tror att det är en livshållning.

Kevin O´leary har kallat Wilson "fjant" i sändning och förmår inte hantera Brett Wilsons filantropiska, livsbejakande generositet. O’leary menar till och med att Wilsons filosofi underminerar hans vilja att tjäna pengar. Pengar är ju enligt O’leary vad allt går ut på. Ja O’learys kränkningar av stackars ”mindervärdiga deltagare”, ger uttryck för en misantrops människohatande uttryck. Wilson däremot säger att han är mer intresserad av människor än att tjäna pengar.

O’leary är ett utslag av förmögenhetsmani och en arketyp för den så pengafixerade kapitalisten. Kanske vore en terapi och ett avvänjningshem för girighet en god idé. Undrar om någon i Draknästet skulle ge pengar till det?