tisdag 1 mars 2011

Bortvallade svenskar

Svenska vallateamet sa två veckor innan VM i skidor 2011, att de var lika bra på att valla som något av de andra teamen. "Faan trot" då man såg Rickardsson bli omgliden av hela klungan under dubbeljakten. Samtliga svenska åkare hade sämre glid. Tjejerna i gårdagens 10 km klassiskt och herrarna i dagens 15 km såg ut som de trampade luft uppför och hade inget bra glid nedför. Så hur kan man misslyckas så kapitalt. "Vi använder vanlig burkvalla" hörde jag nån säga. Tror inte att norrmännen gjorde det och vad finnarna använder som plötsligt till VM har blivit flera klasser bättre vill jag inte ens spekulera i. Jag brukar reta med att finsk Sisu nu mer är översatt till EPO.

Såg just att vallachefen ber om ursäkt för att ha missat vallningen. Inser också vilken vanmakt som måste ha drabbat vallateamet då man inte fick till det..
"Poromaa säger att vallarna stressade in i det sista på tisdagsmorgonen." Det är ändå ett uttalande som vittnar om att andra vallateam visste och kunde mer. All tänkbara valla för alla tänkbara och förväntade snösorter och temperaturer borde vara utprovade långt i förväg sedan ska bara receptet för aktuell situation läggas på. Det är inget man prövar och experimenterar med i skarpt läge. Men visst "Shit happens" och man har uppenbarligen inte haft erfarenhet från alla snösorter. Samerna har visst hundratalet olika beteckningar för snö. Så teamet har lärt sig något nytt som säkert kan komma till nytta framöver. Trist bara för dem som kämpat och tränat så länge och aldrig fick chansen.