söndag 13 oktober 2013

Peratt artiklar i 1-30 sept 2013

Börje Peratt blogginlägg och artiklar under september 2013.

FUNDERINGAR OCH INTRYCK

2 sept. Alternativismens motsägelsefullhet
Alternativister är ett samlande namn för dem som vill tillföra andra sätt att tänka, andra metoder eller produkter, på gott och ont. Några kan vilja påverka och förändra ett samhällssystem. Några tar det drastiska beslutet att försöka leva utanför systemet och skapa sina egna lagar för det. Andra utnyttjar det befintliga systemets svagheter.

4 sept  Ett samtal mellan de fyra stora
Historielöshet kan bli påfrestande. Historielöshet leder inte bara till att en stor energi läggs ned på att uppfinna hjulet åter och åter igen. Det leder även till att tusenårig kunskap som plötsligt uppenbaras för någon som helt nya upptäckter också framställs som ny. Och det är väl inte fel. Men som sagt påfrestande om någon framställer det som om man gjort upptäckter värda Nobellpris.

 JOHN BAUER - BERGAKUNGEN
Pga av inbjudan till Northern Seas Film Forum, St Petersburg i Ryssland blev det angeläget att datera upp den engelska versionen. John Bauer the Mountain King. Den bloggen/hemsidan gjorde också ett gott intryck. Den fick stor betydelse för nominering och att projektet blev utvalt att på NSFF´s bekostnad bjuda in en representant att pitcha filmen. Det blev en mycket positiv och givande vistelse.
Till denna pitch lades treatment upp och en powerpointpresentation nu på youtube.

GUIDE – hästen med nio liv
22 sept. En glädjens dag.  Berättade om denna dokumentär på en filmsammankomst i Ryssland och fick oväntad positiv respons. Fast jag egentligen skulle pitcha John Bauer.

BILDMAKARE
20 sept Bullerbyn musikpub. BIG BANG! Lördag 28 sept förenas återigen musik och konst med utställare från Danderyds Konsthall på jazzkvällen med Basic Big Band i Danderydsgården. Tog mig friheten att påa detta endagsevent med min Bullerbytavla från 1974. Återseendet av denna sedan många år utlånade tavla gladde mig. Målad i en rökig lokal och med stöd av en och annan pilsner blev den inte så pjåkig. (Affischen för Big Bang i bloggen)

SPORTKOMMENTAR
7 sept. Sverige bortaslog Irland med ett imponerande spel. Idrottsintresserad som jag är följer jag  fobollslandslagets väg mot Rio. Att vinna denna kvalmatch var nödvändig.

UTFORSKARE
Under september har det framför allt varit många kommentarer bla till Borrelia i Reimerland.

DEBATT
10 sept. Demokraterna – för ett medmänskligare samhälle.
Det blir allt tydligare att det svenska politiska landskapet behöver en ny spelare.

20 sept. Kan man vinna val på forskningsfrågor? 
Svenskt Näringsliv hade 19 sept trummat ihop till ett imponerande skådespel kring frågeställningen om forskningens betydelse.

29 sept. Hovrätten: Fritt fram för våldtäkt.
På kort tid har vi nu kunnat läsa om två märkliga domar där hovrätter går mot tingsrättens dom. Man tycker att en hovrätt ska kunna klara skillnaden mellan sunt förnuft, rimliga beviskrav och ställt bortom allt tvivel.

DEMOKRATERNA
5 sept. EU sänkte svensk landsbygd – Vad gör Alliansen?
10 sept. Ett medmänskligt alternativ.
Vi kan med sorg tillstå att svenska samhället har hamnat alltmer på efterkälke och den ena internationella undersökningen efter den andra avslöjar hur skolan och vården blivit allt sämre. Internationella jämförelser visar hur de rika blir allt rikare och de fattiga allt fattigare. Rena fakta talar för ett land i moralisk och medmänsklig kris.


Börje Peratt
Börje Peratt officiell hemsida
LinkedIn
Vetapedia