söndag 1 maj 2011

om Medvetandets uppkomst - Boktrilogi av Börje Peratt


För mer än 20 år sedan skrev jag en monolog till Ernst Hugo Järegård som byggde på hur: Vi tänker en sak, känner en annan sak, vill en tredje sak och gör något helt annat. Frågorna ledde in på forskning och det blev uppenbart att allt vi gör strävar efter det gynnsamma men av olika skäl tycks vi motverka framgång. Ett missförstånd är att om Gud finns så skulle han inte tillåta allt ont. Syftet med det fria valet är att pröva sig fram och då måste livet pröva allt, ont som gott för att veta vad livet slutligen önskar och vill ha. Denna princip om att utveckla det gynnsamma, finns i allt liv även på primitiva nivåer och jag kom att kalla den succébo som en parallell till placebo.

Efter 22 års forskning presenterar jag nu första delen "Succébo-fröet till framgång" i en trilogi "om Medvetandets uppkomst". Liksom Darwins "Om arternas uppkomst" (som tog många år innan han vågade lansera) är fynden så omvälvande att det krävts många år för att undersöka och pröva hypoteserna.

Succébo är ett nyskapat ord från latin som betyder "fröet till framgång" eller förväntan om framgång och kan jämföras med placebo som betyder "behaga" men som har fått den medicinska innebörden "förväntan om helande".

Succébo är ett fenomen som sammanbinder mental föreställningsförmåga med medvetandets och kroppens utveckling och torde således ha uppstått parallellt med eller föregått placebo.
Problemet med medvetande är att det inte är forskningsbart på fossil utan kräver hypoteser och antagande om rimlighet.
Kluvenheten rör kausalitet. Den naturvetenskapliga världens slutsatser bygger på att förklara orsak och verkan men evolutionen beskrivs som slumpmässiga mutationer. Det är ett orimligt antagande som ifrågasätts och diskuteras här. Istället visar flera indicier på att evolutionen är intentionell och därmed avsiktsorienterad. Mot vad då kan man undra. Jo mot att skapa bästa förutsättningar för att överleva, Succébo.

Andra boken "TOLV SINNEN" om sinnen och varseblivning kommer ut till sommaren. Här introduceras en helt ny kategorisering av sinnen som sätter in antikens fysiska sinnen i ett nytt sammanhang. Boken läses nu av en lektör som översatt många kända psykologers och forskares böcker. Syftet är att få detta nya betraktelsesätt av sinnen och varseblivning presenterat på ett lättillgängligt, förtroendeingivande och övertygande sätt. Trots att det också handlar om ande, själ och medialitet. Jag vågar påstå att här finns övertygande bevis om att vi har oberoende sinnen som gör det möjligt att varsebli sin omgivning även om alla fysiska sinnen är utslagna.

Tredje boken "FÖRSÖK IGEN - Try and try again!" gör upp med "trial and error". Modern hjärnforskning visar att vi lär av framgång inte misstag.
Denna bok som beräknas komma ut hösten 2011, utgör också en teoretisk och praktisk grund för livscoaching som just nu diskuteras i P1 Kulturkrönikan "Om livscoaching för alla". När jag inledde denna verksamhet och tog titeln Coach anade jag aldrig hur stort det skulle bli. Jag har också förskräckt åsett hur vem som helst utan relevant utbildning eller kompetens kastar sig in i rollen som coach. Av detta skäl letar jag nu ett annat begrepp som också diskuteras i framför allt andra delen men presenteras redan i Succébo.

Bokserien ges ut av Visam och distribueras via Bokrondellen. Första delen releasas i maj och kommer inom kort att bli tillgänglig på alla större internetbokförlag och på alla centrala universitetsbibliotek, stads- och kungliga biblioteket.

Börje Peratt

Börje Peratt - LinkedIn

Medvetandets Uppkomst | On the Origin of Consciousness

Succébo-fröet till framgång - Börje Peratt - 9789197788014 | Bokus

Tolv Sinnen - Börje Peratt - 9789197788021 | Bokus

Försök igen - Try and try again - Börje Peratt - 9789197788038