lördag 31 mars 2012

Humanism och Kunskap vill återupprätta medmänsklighet

Humanism och Kunskap bildades för att återta och återupprätta humanismen.
Ett nyateistisk förbund Humanisterna försöker i SvD försvara sig.
Man förvillar samhället med vilseledande uppgifter om sitt ursprung och vad man står för idag.

Vill man ha ett nyateistiskt samhälle där läkemedelsindustrins motiv styr människans val?
Det som kännetecknar retoriken är nedgörande av andras åsikter och initiativ med kränkande och nedsättande omdömen. Ofta påstår man att andra är oärliga, far med lögner och förvillar. Man avslutar ofta med att "de har förbrukat allt förtroende".

Jesus Alcala skrev en artikel Humanisterna tiger om grunden för sin tro den fick igång nyateisterna i ett motangrepp för att nedvärdera författaren.

"Den typen av tricksande som Alcala gör sig skyldig till i sin artikel är helt enkelt inte ärligt. "
"Fragell menar för övrigt på Humanisternas debattlista att Alcalas artikel inte direkt håller den högsta intellektuella klassen" (

"Texten var totalt vilseledande angående både Julian Huxley och om vad sekulär humanism är och står för. Att han bara kan med att förleda sina läsare på det sättet. För mig har Alcalá förbrukat allt sitt förtroende." (Ulf Pettersson)

I själva verket har Alcala helt rätt om sekulär humanism.

Den humana humanismen tillerkänner människan rätten att tycka tänka tro och välja i enlighet med sin egen övertygelse. Den humana humanismen tillstår andlighet och även möjligheten till en själ liksom man accepterar en ateistisk tro. Därmed är inte den humana humanismen en religion utan en ideologi som står över såväl politik som religion. 

Börje Peratt

Läs mer här