onsdag 21 september 2011

Norsk intergritet och mod stöder Palestina

Det som borde ses som en självklarhet har dröjt över 60 år. Att Palestina bildar en självständig stat och inte igår i ett annekterat protektorat under ett imperialistiskt Israel.
Att världens folk också ser det som en självklarhet visar sig då Palestina gör allvar av "hotet" att kräva sin självklara rätt.
En BBC enkät visar ett globalt stöd för en Palestinsk stat. Ca 50 % stöder en palestinsk stat, ca 20 % är emot och 30 % har ingen uppfattning. Det utmanar världens regeringar att följa viljan hos världens folk eller underkasta sig en orättfärdig och folkrättsligt katastrofal situation.

Hitintills har USA lagt hämsko på en demokratisk process. Men i takt med den afrikanska revolutionen är det omöjligt att stoppa palestiniernas frihetstörst. När nu Hamas har insett att man måste acceptera demokratiseringsvågen tycks de ha anammat förslaget från Fatah och den palestinska myndigheten. Palestinas president Abbas står fast om FN-medlemskap.

När palestinska myndigheten inte kommer längre i fredsförhandlingarna med Israel som i den fullständiga maktarrogansen fortsätter sin olagliga bosättningspolitik återstår att lämna fredssamtalen och kräva självständighet. Därmed utmanar man också västvärldens regeringar att visa färg.
Gäller demokrati eller är det bara ett ord som ni plockar fram då det passar er?

Den 23 september kommer FN på begäran av den palestinska myndigheten att rösta om bildandet av Palestina som självständig stat och fullvärdig medlem i FN. USA hotar med att lägga in sitt veto. Hur EU och Sverige ska rösta är oklart.

Norge har tagit ställning för den palestinska ansökan. Villkoren är att Palestina lagfäster: 1) Israel som stat 2) Principerna om en modern rättstat 3) FN-stadgan med universella medmänskliga rättigheter och demokrati.

Arabstaterna kommer att stödja palestiniernas begäran om att deras land ska bli en fullvärdig medlem i FN. Israel hotar med straffåtgärder om Palestina gör denna ansökan.

Fredagen den 23 september kan komma att gå till historien som den dag då verklig fred blev möjlig i mellanöstern och Norge visade vägen. Alternativet är antagligen fruktansvärt.
Att kräva att Palestina ska bilda stat genom förhandlingar med Israel är bara en taktik för att återigen kväsa palestinierna och stoppa Palestina. En sådan utgång skulle än en gång tydliggöra sveket från USA och Europa och ge bränsle åt vanmakten och terrorism.
Den 23 september handlar inte bara om Palestina utan om hela världens enande.